Fix the mix: de oplossing voor de verkeerschaos?

Oud nieuws: het verkeer in Merchtem-centrum veroorzaakt dagelijks onaangename en onveilige situaties voor fietsers en voetgangers. Op zoek naar een werkbare oplossing, organiseerde Groen Merchtem een lezing over het Fix the mix-principe. Prof. emeritus Miermans (UHasselt) gaf als verkeersdeskundige zijn visie op de zaak. Hij stelt dat het verkeer in Merchtem vooral plaatselijk en deels overbodig zoekverkeer is. Bovendien gebeuren de meeste verplaatsingen met de auto binnen een straal van 1 km. Minder vaak de wagen gebruiken zou de verkeerschaos in het centrum dan ook direct verminderen. Daarmee wijst hij ons eigenlijk op onze eigen verantwoordelijkheid.

Luwte

Maar dat is niet alles. Merchtem ligt in “de luwte” tussen grote verkeersaders; een luxe die we moeten uitbuiten, aldus Miermans. De twee gewestwegen die Merchtem doorkruisen zijn niet echt belangrijk. Meer nog: om doorgaand verkeer te ontmoedigen stelt Miermans voor om een gewestweg door te knippen. Is die prof dan helemaal gek? Neen, want Merchtem sluit al elke woensdagvoormiddag met de markt het centrum volledig af, en dat zonder noemenswaardige files. Quod erat demonstrandum.

Fix the mix

Als we erin slagen om het centrum autoluw te maken, kan er resoluut gekozen worden voor een Fix the mix. Dat is een mooi woord voor een zone 30 met gemengd verkeer, waardoor vooral voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen. Op de foto een voorbeeld van een knip en een betaalbare inrichting die gemengd verkeer toelaat. En vanzelf maak je ruimte voor gezellige terrasjes en openbaar groen. Handel en horeca? Die varen er wel bij, dat blijkt keer op keer. Het centrum blijft uiteraard met de wagen bereikbaar, alleen heeft de leefbaarheid nu voorrang. Enkel met moedige beslissingen maken we Merchtem mooier. Zo krijgt iedereen een plaats in Merchtem.