Het is jouw buurt, jouw stem, onze toekomst

Dag kiezer. Waarom zou je gaan stemmen? Wel, de buurt waarin je leeft, dat is de lucht die je inademt. Dat is de weg die je elke dag neemt van school naar huis. Dat is de bakker of het terrasje om de hoek, het plein waar je kinderen spelen en het bos waar je een rondje gaat lopen. Hoe die buurt eruit ziet, hoe veilig en gezond ze is, dat bepaalt mee je leven. De toekomst van jouw buurt, daarover beslis jij bij de verkiezingen van 13 oktober.

Groen is de partij die buurten en mensen doet herademen, letterlijk. Omdat je veilig met je kinderen naar school kan fietsen. Omdat wijken groener en aangenamer worden. Omdat je zorg in de buurt hebt. Omdat straten niet enkel dienen voor verplaatsingen, maar ook voor leven en ontmoeting, met bruisende terrasjes, lokale winkels, sport en cultuur. Dat zijn dorpen waar je jong kan zijn, en oud wil worden. Jouw buurt, jouw stem, onze toekomst.

 

1. Toegankelijke natuur vlakbij

Groen maakt gelukkig en natuur maakt gezond. Bomen zorgen voor verkoeling op warme dagen en halen CO2 uit de lucht. Daarom is het belangrijk dat elke Merchtemnaar binnen vijf minuten wandelafstand van een stukje Merchtemse natuur kan genieten. We willen investeren in speelbossen, toegankelijke natuurgebieden, graslanden en bossen dicht bij huis. Want sommige stukken natuur zijn kwetsbaar en reserveren we best voor plant en dier. Maar voor kinderen is er niets leukers dan spelen in de vrije natuur. En ook volwassenen houden van wandelen, fietsen, sporten in de natuur. Daarom willen we zorgen voor meer parkjes, tiny forests, waterlopen en natuurgebieden en een kwalitatief landschap. Want dat is goed voor mens en dier.

Bovendien zou de creatie van een openbare zwemvijver een mooie aanwinst zijn. Er zijn in Merchtem genoeg waterzieke gronden waar je met minimale inspanning een mooie zwemvijver kan aanleggen. Een top verkoeling die ook een belangrijke meerwaarde is voor de natuur. En in de winter kunnen we er misschien ook schaatsen.


2. Bescherming van de open ruimte

We zullen de open ruimte in Merchtem beschermen en duidelijke regels opstellen voor het gebruik ervan. Zo kunnen we natuur en landbouwgrond behoeden tegen oneigenlijk gebruik (verpaarding, vertuining) en groene gebieden behouden voor recreatie en biodiversiteit. Concreet willen we een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de open ruimte in Merchtem opstellen. Hiermee leggen we vast waar de open ruimte zich bevindt en voorkomen we verdere aantasting ervan. Tegelijkertijd bepalen en bewaken we de verschillende functies van de open ruimte: landbouw, natuur, recreatie, erfgoed, trage wegen...


3. Bruisende dorpscentra

Al onze dorpskernen moeten bruisen. En dat kan ook, want naast het beschermen van de open ruimte, investeren we op verschillende manieren in de dorpskernen. We stimuleren wonen in de kernen door te zorgen voor een gevarieerd woningaanbod met ook kleine en middelgrote woningen. Ook zullen we het lokale winkelaanbod bevorderen. Winkeliers terug in de dorpskernen aantrekken zodat er terug meer leven ontstaat rond de kerktoren. En met een mobiliteitsbeleid dat fietsers en stappers aanmoedigt, maken we de dorpskernen veilig en toegankelijk. Het samenbrengen van wonen, werken, winkelen en vrije tijd in levendige dorpskernen is voor ons een prioriteit.

Bovendien willen we experimenteren met leefstraten. Die zijn zoals de speelstraten in de zomer, maar dan ook voor de iets minder jongeren. Gezellig keuvelen met de buren op een bankje, een balletje smijten op een geïmproviseerde petanque-baan, een optreden van het bandje van de buren, het kan allemaal. Door een straat af te sluiten en letterlijk ruimte te geven voor ontmoeting tussen mensen helpen we de sociale cohesie enorm vooruit.


4. Betaalbaar en kwalitatief wonen voor iedereen

Het is voor veel mensen steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, ook in Merchtem. Jongeren kunnen na hun studies vaak niet in onze gemeente blijven wonen. Ouderen vinden moeilijk een kleinere woning wanneer de kinderen het huis uit zijn. Alleenstaanden of gescheiden ouders moeten vaak noodgedwongen naar een stedelijke context verhuizen. Daarom willen we dat de gemeente zelf meer oudere woningen opkoopt, renoveert en opnieuw op de markt brengt. Projectontwikkelaars zouden in Merchtem meer in betaalbare woningen moeten voorzien. Zelfs bij grote projecten zijn zij hiertoe niet verplicht. Een gemiste kans als u het ons vraagt. Want Merchtem loopt hopeloos achter op het Bindend Sociaal Objectief van de Vlaamse overheid.

Natuurlijk moeten deze woningen ook kwalitatief zijn. We waken erover dat huurwoningen duurzaam en voldoende energiezuinig zijn en we ondersteunen verhuurders daar ook bij. In Vlaanderen staan maar liefst 180.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Merchtem doet op dat vlak niet wat het moet doen. Nochtans blijft de vraag groot. Voor de mensen die het écht moeilijk hebben, voorzien we dan ook een toereikend aantal sociale woningen. Ook deze woningen moeten kwalitatief hoogstaand zijn en voldoende duurzaam. Samen met de hervormde huisvestingsmaatschappijen maken we hier concreet werk van.


5. Gemeentelijk kinderdagverblijf

De kinderopvang is in crisis, niet alleen in Merchtem maar overal in Vlaanderen. De onder-financiering en de norm van 9 kinderen per begeleider hebben de kwaliteit van de opvang aangetast. Er is in Merchtem een tekort aan kinderopvang. De gemeente heeft hier een rol te spelen en moet zelf opvang aanbieden, zoals in sommige gemeenten al het geval is. Op die manier kunnen ouders zonder zorgen kwalitatieve kinderopvang vinden. Daarom gaan we zo snel mogelijk op zoek naar één of meer geschikte locaties om gemeentelijke kinderopvang aan te bieden. Verder moeten we ook meer samenwerken met de lokale scholen op het vlak van naschoolse opvang, met een meer gevarieerd aanbod van onder meer sport, muziek, …


6. Duurzame investeringen aanmoedigen

Niet iedereen heeft de financiële mogelijkheden om te investeren in isolatie, nieuwe ramen, zonnepanelen, enzovoort. Hoewel er vaak al subsidies beschikbaar zijn, is het niet altijd duidelijk hoe je die moet aanvragen. Het woonloket van de gemeente wijst je de weg en geeft ook tips. Daarnaast willen we inwoners en ondernemers concreet helpen om hun huizen en bedrijven duurzamer te maken. Met gerichte gemeentelijke impulssubsidies voor projecten zoals groendaken, waterputten en waterpompen besparen we samen energie en water en beschermen we het milieu.


7. Lokale landbouwproducten promoten

We promoten lokale gezonde en duurzame landbouwproducten. Zo ondersteunen we onze lokale boeren en zorgen we ervoor dat iedereen kan genieten van verse, smaakvolle voeding met een kleinere impact op het milieu. We willen samen met de lokale landbouwers en ondernemers een concrete voedselstrategie op maat van Merchtem uitwerken. De boerenmarkt is al een goede start. Hier krijgen producenten uit de streek de kans om hun producten aan de man te brengen. Merchtemnaren kunnen in een gezellige sfeer lokale groenten en fruit, maar ook ambachtelijke producten inkopen in het centrum.


8. Stappen en trappen stimuleren

Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in verkeersveiligheid. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Wij willen de komende jaren op de ingeslagen weg voortgaan. We bouwen een comfortabel, veilig en vooral zichtbaar fietsnetwerk uit binnen de gemeente. Speciale wegwijzers zorgen voor veilige routes tussen dorpskernen, sportsites, scholen... Voor korte afstanden wordt de fiets of de e-bike zo de logische keuze. Natuurlijk horen voldoende veilige fietsstallingen daar ook bij. Want fietsen moet plezierig en zorgeloos zijn. We letten er uiteraard op dat alles ook met de auto bereikbaar blijft, maar we willen waar mogelijk overbodige autoverplaatsingen beperken. We blijven inzetten op voetgangers en fietsers in de dorpscentra. Toegankelijke voetpaden zonder obstakels en snelle, veilige fietsroutes zorgen voor een beter centrum. Combineer dat met stevig vergroende pleinen en je hebt de ideale mix te pakken. Rustig van de winkel via het groen naar het terrasje.

9. Meer deelauto’s en deelfietsen

Steeds meer mensen kiezen voor één of zelfs helemaal geen auto. Om hen te ondersteunen breiden we het aantal deelauto’s en deelfietsen in Merchtem uit. Dat is goed voor het milieu, de verkeersveiligheid én voor je portemonnee. Op dit moment zijn er al enkele deelwagens te huur in Merchtem centrum. Helaas moet je ze vaak lang van tevoren reserveren, als ze al beschikbaar zijn. Daarom willen we in elke dorpskern extra deelwagen. Voor mensen die maar af en toe een fiets nodig hebben, plaatsen we deelfietsen op belangrijke plaatsen in de gemeente.


10. Een Merchtem op maat van jongeren

Jongeren willen hun plek in onze gemeente, en terecht. Terwijl er veel speelgelegenheid is op maat van lagere-schoolkinderen, vallen middelbare scholieren en jongvolwassenen vaak uit de boot. Daarom willen we een grote jongerenbevraging om Merchtem beter af te stemmen op hun behoeften. We gaan ook in gesprek met jeugdbewegingen, jeugdhuizen en andere jongerenorganisaties om hun noden in kaart te brengen. Voor creatievelingen moeten er repetitielocaties en ateliers komen die kunnen worden gereserveerd. Onze jongeren moeten niet afhankelijk zijn van omliggende gemeentes of steden om hun ei kwijt te kunnen.

Ook de scholen hebben hier hun rol te spelen. En dat doen ze op een voortreffelijke manier. Met Groen pleiten we voor het aanbieden van gezonde maaltijden op school. Momenteel zijn er heel veel brooddozen leeg. Lege brooddozen beïnvloeden ook de leerprestaties van de jongeren op school. Dit vraagt een investering, maar het is een investering in de Merchtemnaren van de toekomst.

11. Een gemeente voor alle Merchtemnaren

Merchtemnaren moeten kunnen vertrouwen op hun gemeentebestuur. Dat betekent geen vriendjespolitiek, maar wel veel luisterbereidheid en inspraak voor alle inwoners die dat willen. De gemeente is er immers voor alle Merchtemnaren. De website van de gemeente is een goed functionerend meldpunt, klachten- en ideeënkanaal. Ook de bereikbaarheid van de diensten is verbeterd. Maar het kan nog beter. Daarom versterken we onder andere de adviesraden en organiseren we systematisch info-avonden. We communiceren helder.

We moeten niet alleen zorgen voor de levende, maar ook voor de dode Merchtemnaren. Naast de gewone begraafplaatsen willen we een nieuwe laatste rustplek creëren waar iedereen opnieuw één kan zijn met de natuur. In gemeentes als Ternat en Zemst bestaan zo'n plekken al. Je kan er begraven of uitgestrooid worden tussen het groen. 

 

12. Een diverser cultuuraanbod

In een Merchtem voor iedereen, moet er ook cultuur zijn voor iedereen. Op dit moment is dat niet het geval want het cultuuraanbod in onze gemeente is heel beperkt. We hebben geen groot Cultureel Centrum en dat hoeft misschien ook niet. Maar dan moeten er wel alternatieven zijn. Die alternatieven moeten die verder gaan dan de populaire vormen van cultuur. Op de werking van de bib mag evenmin bespaard worden. De bib is een van de meest laagdrempelige mogelijkheden om aan cultuur te doen.