Villa des Glycines

22 Mei 2020

Villa des Glycines

InleidingDe Villa des Glycines is beter gekend als het kasteeltje van het Mieregemplein. En vorige week verscheen ineens het beruchte gele papier met een aanvraag tot bouwvergunning aan de muur. Op Facebook wordt moord en brand geschreeuwd en een populistische partij begon met het verspreiden van pamfletten. Dat deze nagenoeg in de huisstijl van de gemeente zijn, is waarschijnlijk toeval... Wij van Groen Merchtem hebben ons op de vlakte gehouden omdat we niet wouden meedoen aan het (virtuele) geroep en getier. Maar uiteraard hebben we over dit dossier wel een mening en die leest u hier.

De situatie
De bouwvallige, maar schattig uitziende, villa ligt op een mooi stukje grond pal in het centrum. Het wordt verkocht aan een Gentse firma die van plan is om er appartementen op te zetten. Uiteraard kan de gemeente zijn voorverkooprecht uitoefenen, maar met een vraagprijs van € 1 250 000 en een geschatte renovatiekost van € 750 000 zou het betekenen dat alle 10000 actieve Merchtemnaren élk € 200 (belasting) zouden moeten ophoesten om hier iets van te maken. We kunnen begrijpen dat het huidige bestuur andere prioriteiten heeft met deze gigantische som. Bovendien is er is op dit moment enkel een aanvraag ingediend, er is nog géén goedkeuring van de bevoegde instanties om de sloop te beginnen. 

Groen én appartementen
Als we even afstand nemen van het emotionele, dan zien we een hele andere situatie. Volgens het huidige BPA zouden er 40 appartementen op de bewuste grond gebouwd mogen worden. Als we dan gaan kijken naar de plannen die ingediend zijn, dan zien we dat er 'slechts' 19 appartementen gebouwd zouden worden. We moeten onze woonkernen op een slimme manier verdichten om het leefbaar te houden en appartementen horen daarbij. Wat wel belangrijk is, en wat we tot nu toe nog niet weten, is hoe het zit met de mobiliteit van de bewoners en de parkeergelegenheden in de buurt. Als Groen Merchtem gaan we dat uiteraard nauwgezet opvolgen.

Maar wat voor ons ook belangrijk is, de groene ruimte op deze site wordt (semi-)openbaar. Dat wil zeggen dat alle Merchtemnaren toch kunnen genieten van het parkje dat wordt aangelegd en niet enkel de happy few. Daar kunnen alleen maar blij mee zijn. Bovendien kan met de heraanleg van het Mieregemplein ervoor gezorgd worden dat langs die kant ook een groene zone komt zodat die aan elkaar aansluiten. 

Het politiek gekrakeel
Wat de trigger was voor de eigenaars om over te gaan tot de verkoop is niet duidelijk. Maar we kunnen ons zo inbeelden dat als je je pand ongevraagd in verkiezingspropaganda ziet opduiken, dat er wel een belletje gaat rinkelen. Het plan dat Pro voorlegde was trouwens verre van hun plan. Het was een ideetje dat alle partijen (ook Groen) doorgestuurd kregen van een stedenbouwkundig ingenieur uit Londerzeel. Pro ging zelfs zo ver om de man zijn naam af te knippen van het plan.

Ook opmerkelijk is de rol van onze vorige burgemeester. Als hij het toch zo'n belangrijk gebouw vond, dan had makkelijk wél beschermd kunnen worden met een BPA dat appartementen verbiedt. Maar dat is niet gebeurd. Het is dan ook vrij ironisch te noemen dat zowel Pro als De Block de twee luidste roepers zijn "dat het schandalig is". Het dossier lijkt dus (weer) een populistisch symbool te worden.

Onze conclusie
Er zijn in het verleden heel wat ondoordachte blokken, schijnbaar willekeurig en à la tête du client neergepoot in ons dorp. Zonder dat er nagedacht werd over mobiliteit of groene plekjes, maar vooral met de centjes in het achterhoofd. Dit project heeft die schijn niet. Er lijkt ons goed nagedacht over de leefbaarheid en de extra waarde die het kan creëren voor ons dorp. Hoewel het voor ons ook jammer is om zo'n charmant dorpsgezicht te zien verdwijnen, lijkt het voor ons ook wel positieve punten op te leveren voor Merchtem. Uiteraard blijven we met Groen Merchtem goed kijken wat er met de situatie gebeurt.