Flagrant racistische uitspraak in GECORO

31 Maart 2021

Groen Merchtem mocht helaas opnieuw vaststellen dat racisme diep geworteld is in onze samenleving.

Groen Merchtem mocht helaas opnieuw vaststellen dat racisme diep geworteld is in onze samenleving. Luc Asselman (Open VLD) liet zich in de recente online bijeenkomst van de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke ordening) uit dat "er geen vuil zwarten meer moeten bijkomen in Merchtem". Wat mensen echt denken komt af en toe naar boven als je de micro vergeet uit te zetten, zo blijkt.
Meneer Asselman is geen kleintje; als oud-schepen, oud-OCMW-voorzitter en vader van huidig OCMW-voorzitter Julie Asselman, echtgenoot van huidig kamerfractieleider voor Open VLD, gewezen minister van Asiel en Migratie Maggie De Block heeft dit zinnetje veel impact. 
Ons Groen gemeenteraadslid Ludwig De Mesmaeker maakte meteen het juiste statement door dit aan te kaarten en de vergadering te verlaten. Lien Casier (CD&V) reageerde gepast en vroeg om de uitspraak in het verslag op te nemen, alsook om het huishoudelijk reglement te herbekijken om dit in de toekomst aan te pakken. Meneer Asselman zelf zat de hele vergadering uit en vond het niet nodig om zijn uitspraken ter plaatse te corrigeren.
Hij zetelt in de Gecoro als politiek vertegenwoordiger van Open VLD. Wij mogen hopen dat dit niet de visie is van Open VLD en dat ze de eer aan zichzelf houden om meneer Asselman in de GECORO te vervangen door iemand met een warm hart voor alle mensen. Doen ze dat niet, dan vraagt Groen Merchtem zelf het ontslag. Hier is een grens overschreden en we zijn blij dat we hierover een politieke eensgezindheid kunnen vinden, alvast bij Pro Merchtem en N-VA.